2012. május 13. 22:27

Idén először rendeztek a Pannon Bormustra szervezői közönségnapot. A pannonhalmi háromnapos borverseny díjazott borait a nagyközönség a patinás Gerbeaud Ház rendezvénytermeiben kóstolhatta, közvetlenül a díjátadó után.

A közönségnap kissé kaotikusan indult. Ez főként annak tudható be, hogy a kóstolót megelőző gálaebéd - melyen a zsűri kiosztotta a verseny díjait is - egy órát csúszott. Hamarosan azonban minden a helyére került, az ünnepelt borászok pedig egy nem túl népes, de annál lelkesebb közönségnek mutathatták be a mintegy 50 díjazott bort.

A Bormustrán a tavalyi évhez hasonlóan idén is nemzetközi zsűri bírálta a nevezett borokat. Az elfogultságot kizárandó, a mintákat vakkóstolás keretein belül értékelték. Az eredmények immár az interneten is elérhetőek, a díjazott borok listája itt található.

Ami engem illet, a közönségnapon a díjazott borok mintegy felét kóstoltam meg. A három fő versenykategóriában idén a személyes kedvenceim a következők voltak (rangsor helyett az egyes kategóriákon belül a könnyebbektől a testesebbek felé haladva):

Száraz fehérbor

Holdvölgy Pincészet Tokaji Becsek Hárslevelű  2009

- Tokaj Nobilis Szőlőbirtok Barakonyi Hárs 2009

Bott Frigyes Vinculum 2009 (egy nem somlói juhfark!)

és egy pozitív meglepetés a 2010-esek között

- Tokaj Oremus Mandolás Furmint 2010

Száraz vörösbor

Günzer Tamás Pincészete Villányi Syrah 2009

Kreinbacher Birtok Syrah 2009

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Áldás Egri Bikavér 2009

- Sauska Borászat Villányi Cuvée 5 2007

Desszertbor

- Demeter Zoltán Eszter 2008

- Holdvölgy Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2006

- Lenkey Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2003

Sauska Borászat Tokaji Aszú Essencia 2003

A "Best Buy" kategóriát, melyben 2000 Ft alatti kereskedelmi áron forgalomba hozott borokat díjaztak, idő  hiányában nem kóstoltam.

Mindent együttvéve, a Bormustra közönségnapja egy kiváló kezdeményezés, és főként azoknak ajánlott, akiket érdekelnek a hazai borász szakma kiemelkedő teljesítményei, és átfogó képet szeretnének az idén bemutatott magyar borokról. Ez a rendezvény nem teszi lehetővé, hogy megismerjük egy-egy régió borait, vagy egy-egy fajtát, maximum érzékelteti, hogy milyen irányokba tereli a termelőket és a fogyasztókat egy nemzetközileg elismert szakmai zsűri.

Hogy mi zajlik egy ilyen zsűri boszorkánykonyhájában, és milyen szempontok mentén születik meg a díjazottak listája, nem nyilvános és nem is könnyen megfejthető a nagyközönség számára. A száraz fehérborok esetében például a nyertesek között ugyanúgy megtalálhatóak a kétes sikerű 2010. év savbajnokai, mint 2009 kiegyensúlyozottabb és nagyobb potenciállal rendelkező közép és felső kategóriás borai.

Ha jóindulattal tekintünk erre az ellentmondásra, azt vonjuk le következtetésnek, hogy a zsűri egy-egy terroir-t vagy termelői stílust próbált népszerűsíteni a díjakon keresztül. Ha valamivel szkeptikusabban viszonyulunk a bormustrák eredményeihez, könnyen gondolhatjuk, hogy egyes díjak inkább a kínálati oldalt segítik az értékesítésben, mint a fogyasztóközönséget a borok megfelelő kiválasztásában.

Bárhogy is legyen, a Közönségnap lehetővé tette, hogy a nagyközönség méltányos áron olyan prémium termékeket is megkóstoljon, amelyeket ismeretlenül nem feltétlenül vásárolna meg piaci áron. Ezért ezt a rendezvényt a gasztro+bor a "Best Buy" kategória győztesének hirdeti.

Hozzászólás száma: 0
Címkék: Pannon Bormustra
     

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobor.blog.hu/api/trackback/id/tr344506487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
design: Deák Panka
 
programozás: Ridinger Tamás
süti beállítások módosítása