2012. április 19. 22:37

A madarak azt csiripelik, hogy Párizsban most indul a piknik szezon. Esténként baráti társaságok gyűlnek össze a Szajna partján. Fiatalok és idősebbek egyaránt fonott kosarakkal és pokrócokkal támadják meg a parkokat. Vannak teljesen improvizált piknikek, de gyakori az is, hogy a résztvevők komolyan készülnek a fűben heverészésre.

Egy autentikus francia piknik kötelező eleme a quiche. Ez a sós, vajas tészta alapra megkomponált torta a franciák pizzája, éppen csak hogy házhoz szállíttatni nem szokás. Hogy milyen feltéttel készül el, az a szakács képzeletére van bízva. Nyúlhat kész receptekhez, melyek bőséggel állnak rendelkezésre, de a tapasztaltabbak megalkothatják saját quiche-üket is.

Ami engem illet, mostanában kevesebb időt töltök a Szajna partján mint szeretném, de ez nem akadályoz meg abban, hogy időnként egy quiche mellett elevenítsem fel

a Pont des Arts,

pont des arts.jpgForrás: www.cndp.fr

a Buttes Chaumont,

buttes chaumont.JPGForrás: http://3.bp.blogspot.com

vagy épp a vincennes-i Parc Floral élményeit.

Parc Floral de Vincennes.jpg

Forrás: http://www.alamemeetoile.net

Ennek szellemében immár több ízben került nálunk terítékre egy quiche-kedvenc, melynél nem elhanyagolható tényező, hogy harmonikusan illeszkedik egy Magyarországon is népszerű borfajtához, a sauvignon blanc-hoz. 

A kétlazacos quiche-re (recept itt) lassan visszajáró vendégeink lesznek. Az elkészítése egyszerű, az eredmény pedig biztos siker. 

kis quiche aux 2 saumons.jpg

Az elmúlt két alkalommal, mikor összedobtuk ezt a Guy Martin-receptet az alábbi borokkal kerestük az összhangot:

Palo Alto Pincészet: Sauvignon Blanc 2010: argentin technológiai bor Mendoza tartományból. A pincészet honlapjának tanúsága szerint a szőlő 11 tonna/hektár terhelés mellett termett, a bort pedig két kemény hónapig tartották rozsdamentes acéltartályban palackozás előtt. Ahogy várható, nem egy komplex borról van szó, amely mindazonáltal hozza a sauvignon blanc fajta jellegzetességeit. Aromatikus: ízben zöldalma, bodza és barátaik jelentik a primer jegyeket. A műfaji követelményeknek alapvetően megfelel, egyedül a savai lógnak ki. Aki erre érzékeny, annak bántó lehet ez a bor, ezért legfeljebb étvágygerjesztő aperitif-nek ajánlom. A lazacos quiche mellett nálunk nem ő lett a befutó.

Szőke Mátyás: Sauvignon Blanc 2009:  színe halvány citrom, illata közepesen intenzív, füves, gyógynövényes. Ízében fanyar gyümölcsökre, citromra, vadalmára emlékeztet. A sauvignon blanc-ra jellemző friss füves világ mellett kissé soknak hat a hivatalosan 13.5 foknak mért alkohol. A spenótos lazacos quiche mellett mindez nem zavaró, az ízek szépen összeérnek. A bort önmagában kóstolva azonban nem voltam teljesen meggyőzve: a keserű, mandulás finish nem éppen a legjobb emlékeket hagyja bennem.

Rókusfalvy Pincészet: Sauvignon Blanc 2008: Budapest szőlőskertje az elmúlt hónapokban sorra kellemes meglepetésekkel örvendeztetett meg. Az etyeki borok, amelyeket alkalmam volt kóstolni sorra jól teljesítenek. Tavaly Rókusfalvy 2008-as és 2009-es sauvignon blanc-jai hívták fel a figyelmemet a régióra, idén pedig az Etyeki Kúria és a Kertész Pincészet borai lopták be magukat a szívembe. Ez a 2008-as Rókusfalvy bor már sajnos igen nehezen szerezhető be piaci forgalomban. A fent említett két SB-nál testesebb, és ha nem is olyan gyümölcsös mint azok, a fahordós érlelés és a kor egy komplexebb, kerekebb, letisztultabb bort adnak. Éppen ezen okoknál fogva, a kétlazacos quiche-hez a három kipróbált bor közül ezt párosítom legszívesebben.  

 

 

 

Hozzászólás száma: 0
     

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobor.blog.hu/api/trackback/id/tr34370439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
design: Deák Panka
 
programozás: Ridinger Tamás
süti beállítások módosítása