Szerző:
vitis blogoszféra
2012. január 16. 08:01
A gasztro+bor blog szerzői két fő szempont szerint értékelik a blog hasábjain bemutatott borokat:
- a borok tetszési indexe szerint
- a borok ételekkel való párosíthatósága szerint
A borok tetszési indexét a nemzetközi borász szakmában közismert Wine Spectator magazin értékelési útmutatójának megfelelően állapítjuk meg.
Szabad fordításban a Wine Spectator által megállapított ponthatárok az alábbi minőségi kategóriáknak felelnek meg:
- 95-100 Klasszikus: tökéletes bor
- 90-94 Kiemelkedő: különleges karakterrel és egyéni stílusjegyekkel rendelkező bor
- 85-89 Kiváló: kiemelten jó minőségű bor
- 80-84 Jó: korrekt, hibátlanul elkészített bor
- 75-79 Középszerű: iható, de azonosítható hibákkal rendelkező bor
- 50-74 Nem ajánlott
A bor-étel párosításoknál nem ragaszkodunk a vakkóstolás szabályaihoz és az iskolapadban megismert ötös skálát alkalmazzuk az értékeléshez:
- 5 Klasszikus párosítás: az ízek tökéletes harmóniában vannak
- 4 Helyes párosítás: az ízek illeszkednek egymáshoz
- 3 Közepes párosítás: nem hibás, de nem is igazán meggyőző
- 2 Rossz párosítás: az ízek diszharmóniában vannak
- 1 Undort keltő párosítás: nem szabadott volna kipróbálni
A kóstolók során vizsgáljuk, hogy egy-egy bor mennyire univerzálisan párosítható különböző ételekkel. Ennek megfelelően az ételekkel különlegesen jól párosítható borok elnyerik a szerkesztőség GASZTROBOR minősítését.
Hozzászólás száma: 0
Címkék: wine spectator gasztrobor