2012. január 16. 08:01

A gasztro+bor blog szerzői két fő szempont szerint értékelik a blog hasábjain bemutatott borokat:

  1. a borok tetszési indexe szerint
  2. a borok ételekkel való párosíthatósága szerint


A borok tetszési indexét a nemzetközi borász szakmában közismert Wine Spectator magazin értékelési útmutatójának megfelelően állapítjuk meg. 
Szabad fordításban a Wine Spectator által megállapított ponthatárok az alábbi minőségi kategóriáknak felelnek meg:

  • 95-100 Klasszikus: tökéletes bor
  • 90-94 Kiemelkedő: különleges karakterrel és egyéni stílusjegyekkel rendelkező bor
  • 85-89 Kiváló: kiemelten jó minőségű bor
  • 80-84 Jó: korrekt, hibátlanul elkészített bor
  • 75-79 Középszerű: iható, de azonosítható hibákkal rendelkező bor
  • 50-74 Nem ajánlott


A bor-étel párosításoknál nem ragaszkodunk a vakkóstolás szabályaihoz és az iskolapadban megismert ötös skálát alkalmazzuk az értékeléshez:

  • Klasszikus párosítás: az ízek tökéletes harmóniában vannak
  • Helyes párosítás: az ízek illeszkednek egymáshoz
  • Közepes párosítás: nem hibás, de nem is igazán meggyőző
  • Rossz párosítás: az ízek diszharmóniában vannak
  • Undort keltő párosítás: nem szabadott volna kipróbálni


A kóstolók során vizsgáljuk, hogy egy-egy bor mennyire univerzálisan párosítható különböző ételekkel. Ennek megfelelően az  ételekkel különlegesen jól párosítható borok elnyerik a szerkesztőség GASZTROBOR minősítését.


Hozzászólás száma: 0
     

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobor.blog.hu/api/trackback/id/tr273466131
design: Deák Panka
 
programozás: Ridinger Tamás
süti beállítások módosítása