2012. január 23. 07:42

Nemrég interjút olvastam Edwin Heathcote-tal, a Financial Times építészetkritikusával, aki hosszú éveken keresztül élt Magyarországon, mielőtt a londoni napilaphoz szegődött volna.

Heathcote a hg.hu Design Award 2011 zsűrijébe kapott meghívást Budapestre, és a hazai építészet fejlődése kapcsán kiemelt néhány borpincét és feldolgozót, mint a hazai kortárs építőművészet legkiemelkedőbb prokektjeit.

Érdekelt a téma, így hát utánajártam néhány hivatkozott és néhány hivatkozástól függetlenül izgalmas épületnek. 

laposa.jpg 

A badacsonyi Laposa Pincészet borfeldolgozó épülete Kis Péter és Molnár Bea építészek tervei alapján valósult meg. A pincészet épületének homlokzata kúszó, tekeredő szőlőindákat idéz, ezeket egyedi tervek alapján faragták ki. A borfeldolgozó 2011-ben megnyerte az ArchDaily 'Building of the Year 2010' versenyét, ipari épület kategóriában.

 

kreinbacher.jpg

A somlói Kreinbacher Pincészet szőlészeti és borászati központja 2005. augusztusában készült el a Szent Ilona kápolna közvetlen szomszédságában, Ekler Dezső DLA, YBL-díjas építész tervei alapján.

disznókő traktorgarázs.jpg

A tokaji Disznókő Birtok fent látható épülete, az akusztikájáról és formáiról híres Traktorgarázs. A pincészet présháza és a traktorgarázs szintén a korábban említett Ekler Dezső, Ybl díjas építész tervei alapján készültek el 1995-ben.

sauska.png

A Sauska Pincészet 2007-ben átadott villányi szőlő- és borfeldolgozó épületét Sugár Péter, Ybl Miklós díjas építész tervezte.

A hazai bortermelők számára létrehozott lenyűgöző épületek sora még hosszú. Folytatás következik... 

Hozzászólás száma: 0
     

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobor.blog.hu/api/trackback/id/tr973721893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
design: Deák Panka
 
programozás: Ridinger Tamás
süti beállítások módosítása