2012. február 27. 09:57

Bor és táj, Tokaj példája címmel szervezett beszélgetést a budapesti Francia Intézet február 16-án, csütörtökön, melyen több, a témában jártas személy folytatott párbeszédet a tájvédelemről, a borturizmus gyermekbetegségeiről és Tokaj kulturális örökségéről. Az esemény időpontja minden bizonnyal nem véletlenül esett február közepére. Egy nappal korábban ugyanis elfogadta a Parlament azt a történeti tájakról szóló törvényt, amely Tokaj-Hegyalját kvázi műemléki védelem alá helyezi és a borvidéken zajló térségfejlesztési projekteket kiemelten kezeli az idei évtől kezdve. A rendezvény egy olyan témát karolt fel, amely nemzetközi berkekben már évek óta felkapottnak számít: a híres borvidékek imázsépítéséhez manapság ugyanis hozzátartozik, hogy egységes képet mutatnak tájaikról,  mindezt többek között azzal a leplezetlen szándékkal, hogy élénkítsék a borturizmust.

Október-a-Király-dűlőben-légi-felvétel.jpg
Mád, Október a Király dűlőben (a képet innen kölcsönöztem)

A borturizmusban rengeteg a lehetőség Tokaj-Hegyalján is. A 2002-ben elnyert besorolás a Világörökség helyszínei közé és a tokaji desszertborok viszonylagos nemzetközi ismertsége azonban egyelőre nem hozták meg az áttörést. 

A beszélgetés résztvevői közül egyesek a bortermelők közötti együttműködés hiányával indokolják az elmaradást, mások a színvonalas és nemzetközileg elismert éttermek alacsony számáról beszélnek. Bármi legyen is az igazság, a turisztikai szolgáltatások fejlesztése mellett a bortermelőknek komoly felelőssége van a szőlők és a táj gondozásában, valamint a régióra jellemző építészeti hagyományok éltetésében is.

Carmignano - Bacheretto6.jpgToszkána, Carmignano tartomány - A sorok közé ültetett olajfák meghatározó elemei a tájképnek

Amint Jean-Robert Pitte-től, a Francia Borakadémia  elnökétől el is hangzott, "a bor felelősségre tanít bennünket". Ez a felelősség azonban nem csak a fogyasztási szokásaink kapcsán jelentkezik, hanem bortermelő vidékeink kulturális örökségének védelmében, szőlőink megjelenésének, bemutathatóságának elősegítésében is. A bortermelés fenntarthatóságát ma már nem kizárólag a borász termelésre fordított munkája határozza meg, hanem egyre fontosabbá válik a környezetéhez fűződő viszonya, legyen szó természeti, kulturális vagy gazdasági környezetről.

Champagne Landscape.jpg

Champagne-i táj (a képet innen kölcsönöztem)

Ha lehet példát kiemelni, Franciaország élen jár a borturizmus kérdéseiben, és ehhez nagyban hozzájárul a turisztikai infrastruktúra összehangolása a tájak esztétikai adottságaival. A szolgáltatások kialakításánál például olyan szempontok játszanak fontos szerepet, mint a tájra jellemző természeti adottságok és formák bemutatása, a vízelvezetés lehetőségei (többek között a szennyvíz elvezetése), a gazdasági-urbanisztikai szempontok (pl. a szálláshelyek pozicionálása és a zöld területekhez való közelségük szerinti árazása) valamint a közlekedési infrastruktúra kialakításának összeegyeztetése a borvidékeken fontos ökológiai célkitűzésekkel. A francia bortermelő vidékek között Champagne és St. Émilion a közelmúltban látványos munkát vittek véghez a fenti kérdésekben, Burgundia pedig várhatóan hamarosan elnyeri a világörökség helyszínei közé történő besorolást.

douro.JPG
Douro-völgyi teraszok, Portugália (a képet innen kölcsönöztem)

Léteznek azonban országokon átívelő kezdeményezések is. Az európai uniós INTERREG IVC program égisze alatt futó ViTour például a világörökség részét képező 10 európai bortermelő (köztük Tokaj-hegyalja) vidék együttműködésében valósít meg természetvédelmi, tájvédelmi és kulturális projekteket.

A legutóbb elindított és lassan végső szakaszába érő tájvédelmi projekt a VITOUR LANDSCAPE volt, amely 2010-2011-ben 11 szeminárium keretein belül foglalkozott a borrégiók tájaival. A projekt célkitűzése a tájak megóvásának és fejlesztésének kérdéseivel kapcsolatos legjobb gyakorlatok összegyűjtése és megvitatása volt a 6 résztvevő országban: Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban, Magyarországon, Németországban és Portugáliában. (További információk itt).

Hogy mindez miért fontos, arról mindenki győződjön meg a saját szemével. Én a cikkben elszórt képekkel próbálom érzékeltetni, egy-egy szőlőültetvény látványának erejét. Egy Budapesten töltött téli este során ezek a fotók kedvet csinálnak néhány hét kiránduláshoz Európa kiemelt borvidékein...

Cinqueterre Terrazze-550.jpg Liguria, Cinqueterre teraszai (a képet innen kölcsönöztem)

 

 

 

Hozzászólás száma: 0
     

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobor.blog.hu/api/trackback/id/tr174134553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
design: Deák Panka
 
programozás: Ridinger Tamás
süti beállítások módosítása