2012. április 23. 20:39

Amint a minap az Oenovino-t olvasgattam, egy képregényről szóló cikkre bukkantam, amely tavaly év vége felé jelent meg a francia piacon, nem kis visszhangot kiváltva a sajtóban és a borkedvelők körében. Mivel a leírás felkeltette az érdeklődésem, úgy döntöttem, hogy beleásom magam a témába...

Franciaországban a képregényekre sajátos módon tekintenek: a többnyire kemény borítású albumokat gyakran a művészeti alkotások rangjára emelik, melyeket menő dolog gyűjteni, olvasni vagy csak egyszerűen lapozgatni.

A képregény készítést a beavatottak a kilencedik művészeti ágként emlegetik, mely mind a mai napig népszerű, függetlenül attól hogy más területeken a kultúrszféra már a digitális korszakot éli. Hogy mik a felkapott témák manapság, azt nehéz megállapítani innen a perifériáról. Mindenesetre egy felületes internetes keresés alapján hamar kiderül, hogy a bortermelők világával több képregény is foglalkozik.

Míg a boros tematikájú  képregények többsége fiktív történeteket mutat be, és stílusát tekintve meglehetősen felszínes (pl. a Gouttes de Dieu v. a Chateau Bordeaux), az általam felfedezett kötet teljesen más kategóriába tartozik. Szerzője, Étienne Davodeau nem egy könnyű és szórakoztató képes könyvet kívánt összehozni, hanem egy éves terepmunka eredményét tárja elénk, melyben egy Loire-völgyi pincészetnél tanul bele a borász mesterségbe.

DAVODEAU-IGNORANTS-definitif.jpghttp://www.etiennedavodeau.com

A "Les Ignorants", azonban nem csak a szerző tapasztalatszerzéséről szól. Borász barátja, Richard Leroy amellett, hogy megtanítja Davodeau-t a szőlőművelés és -feldolgozás csínjára-bínjára, maga is tanul a grafikus művésztől a képregényekről.  

A 265 oldalas könyv a fent leírt tapasztalat- és tudáscsere élményét osztja meg az olvasóval, mindamellett, hogy lehetőséget ad a betekintésre egy biodinamikus gazdálkodásra szakosodott termelő munkájába.

Devodeau és Leroy, a két barát - akik egyben szomszédok is Rablay-sur-Layon faluban - nyitottsággal és tisztelettel viszonyulnak egymás munkájához, ami mindenképp elgondolkodtató és tanulságos egy különösen kreatív művész és egy hozzá képest kissé földhözragadt agrármérnök esetében.

A „Les Ignorants” ( szabad fordításban „A Laikusok”) ennek megfelelően nem csak egy képregény a bortermelésről, hanem egyben modern humanista alkotás, melynek fogyasztását egy Coteaux du Layon kíséretében ajánlom.

Hozzászólás száma: 0
Címkék: képregény
     

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobor.blog.hu/api/trackback/id/tr774469173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
design: Deák Panka
 
programozás: Ridinger Tamás
süti beállítások módosítása