2012. február 11. 21:05

"Ha jól végzitek a feladatotokat, akkor a vendégeknek felszolgált bor csodát tehet..." - mondta Vida Péter a reggeli eligazításon, majd nem sokkal ezután megkezdődtek a helyszíni előkészületek a Magyar Bor Akadémia gálaebédjére, melyen több mint háromszáz vendég ünnepelte idén az Év Borászát. Mielőtt azonban még valaki megijedne, hogy két flekknyi élménybeszámoló következik arról, hogy milyen volt 256 palack Vida-bort felszolgálni, nyugalom: olvasó most megússza egy rövid bejegyzéssel.

Röviden megfogalmazva azért tetszett nekem a Magyar Bor Akadémia gálaebédje, mert egy olyan rendezvényen önkénteskedhettem, amelyen a hazai borász szakma évről évre megmutatja, hogy képes egy közös célt támogatni. Ezt az attitűdöt hiányolják sokan a szakma hétköznapjaiból, és a naív, de elszánt énem azt mondatja velem, hogy ilyen alulról (is) jövő kezdeményezések tömege szükséges ahhoz, hogy az egyéni teljesítmények a bortermelésben megfelelő elismerést kapjanak.

Hogy mitől lesz valaki év borásza, elvben tudható a Bor Akadémia honlapján leírtakból, a gyakorlatban azonban számomra meglehetősen zavaros. Mindenesetre ha engem kérdeznek, Vida Péter teljesen megfelel a titulus követelményeinek, hiszen abból, ami számomra kiderült, a borai szerethetőek, tisztelettel és megbecsüléssel fordul az emberekhez és tele van küldetéstudattal. 

A rendezvényen a vendégeknek szegezett, és a sommelier-csapat számára külön megtartott beszédét hallgatva, az ünnepelt azt az érzést keltette bennem, hogy lelkészi pályán is jól teljesített volna. Mikor például a merlot-járól beszélt, hippikorszakba illő szófordulatokkal juttatta tudomásunkra, hogy mennyi szeretet lakozik abban a borban...

Mindezt nem kritikának szánom: szép is lenne a világ (Viva la Vida, khm...), hogy ha a borok olyan mértékben közvetítenék az egymás közötti szeretetet, amint Vida Péter ezt gondolja. A jelenség mindenesetre létezik: aki nem hiszi, annak sürgős hipotézisvizsgálatot javaslok az idei gála borsorán.

Akit érdekel, a rendezvényről és a menüről részletes beszámoló olvasható a Food & Wine blogon itt.   

Hozzászólás száma: 0
Címkék: MBA Vida Pincészet
     

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobor.blog.hu/api/trackback/id/tr804075067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
design: Deák Panka
 
programozás: Ridinger Tamás
süti beállítások módosítása