2012. január 16. 08:21

Az In Vino Veritas borkereskedés legutóbbi promóciós rendezvényén egy izgalmas és előremutató borkóstoló mellett tanúja és megfigyelője lehettem egy, a sajtó által stigmatizált borász elhúzódó vívódásainak.    

Vincze Béla borhamisítási ügye váratlan mértékben rontotta le az egri borász hírnevét. Felmerül a kérdés, hogy fáradságos munkával és jó borokkal helyre lehet-e hozni a kárt, amely a borászatot a 2009-ben kipattant glicerin-botrány kapcsán érte.

Bármi is legyen a válasz, az egykor népszerű Vincze Pincészet a borkészítést tekintve új erőre kapott, és az elmúlt néhány év Vincze borai egyre előkelőbb helyen végeznek mind a hazai, mind a nemzetközi bormustrákon.

DSC_0026 középkis.jpg

A pincészetről és termékeiről való internetes tájékozódás alapján minden a legnagyobb rendben látszik: információkban gazdag honlap, egyértelműen pozicionált borok, méltányos árfekvés és reményt keltő innovációs törekvések a bio-dinamikus termelés irányában. A honlap külön figyelmet érdemel azok részéről, akiket érdekel a borok és ételek összepárosítása, itt ugyanis több izgalmas étel receptje és a velük harmonizáló Vincze borok ajánlása is megtalálható.

A lassan három évvel ezelőttre datálható fiaskónak látszólag semmi nyoma, csak a fejekben nem sikerült egyelőre rendet tenni. Míg a sajtó részletesen tárgyalta a nyomozást, és hírt adott a borhamisításra vonatkozó terhelő bizonyítékokról, addig a pincészet rendbetételére és a megújulásra egyelőre csak kevesen kíváncsiak.

A megfelelő kommunikáció hiányát igazolta az eheti Vincze-kóstoló is az In Vino Veritas borkereskedésben: a bemutatott hét bor között egészen kiváló tételekre csodálkozhatott rá az érdeklődő közönség. A lelkesedés mellett azonban ott volt a levegőben a gyanú és a kétség afelől, hogy a megújulás - melynek eredménye a poharakban hömpölygött - minden téren lezajlott-e a pincészetnél.

Vincze Béla bemutatójának felvezetése csak ráerősített erre: a meghurcoltatásról és annak anyagi, illetve lélektani következményekről szóló mondatok nem oszlatták el a hallgatók kétségeit. Mintha a múlt eseményei továbbra is kísértenének, és rányomnák bélyegüket a borászat működésére. 

Úgy tűnik, a pincészetnek arra van a legnagyobb szüksége, hogy tapasztalt főborásza tovább lépjen végre; zárja le a botrányon való rágódás időszakát és vegye fel személyében is a szakmai megújulás lendületét.

A belső reformokat intenzív és nyílt kommunikáció kell hogy kövesse az esetleges személycserékről, minőség-ellenőrzésről, az átlátható működés újonnan megteremtett feltételeiről és minden másról, ami a fogyasztók bizalmát visszaállíthatja.

A 2008-as Arcanum-sorozat, élen a Cabernet Franc-nal és a Syrah-val, rengeteg lehetőséget rejt magában, és képes arra, hogy (új) rajongótábort szerezzen a Vincze Pincészetnek. A Classic Cuvée pedig a kétezres árkategóriában remek alternatívája lehet az egri borvidék franc-merlot domináns házasításainak. 

Ha Vincze Béla meg tudja győzni a fogyasztókat arról, hogy a glicerin-ügy tanulságaiból okulva valóban mindent rendbe tett a borászat háza táján, ezek a borok könnyen visszaszerezhetik neki azt a megbecsülést, amely 2005-ben övezte, amikor az év borászának választották. 

Minden borkedvelő érdekében rengeteg erőt kívánok neki ehhez a feladathoz.

Hozzászólás száma: 0
Címkék: Vincze Pincészet
     

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobor.blog.hu/api/trackback/id/tr533544965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
design: Deák Panka
 
programozás: Ridinger Tamás
süti beállítások módosítása