2012. március 05. 09:43

Eddig nem szerettem a hummereket kadarkát, de most megtört a jég. Február végén ugyanis olyan kóstolón vettem részt a Borkollégiumban, amelyen a bemutatott számos kadarka sokkal többet mutatott a fajta ismert jellemzőinél. Értsd: ízlett.

A találkozás elgondolkodtatott. Már nem az első körünket futjuk a kadarkával, és a randevúk kimenetele rendre kétesélyes. Mint érzékeltettem, ez alkalommal is kissé szkeptikusan indultam neki a dolognak. Hangulatomon csak az a tény árnyalt valamennyit, hogy az ismerősök, akiknek megemlítettem ezt a kóstolót, mind rögtön jelezték, hogy ők is szeretnének jönni. 

A kadarkáról tudjuk, hogy ugyan nem a Kárpát medencében őshonos, hanem a Balkán felől érkezett Magyarországra, mégis a 19. századtól nagy népszerűségnek örvend hazánkban. Ennek a sikernek a szocializmus időszaka átmenetileg gátat vetett, mivel a kényes királykisasszonyként emlegetett fajta nem igazodott a tervgazdaság által diktált tőketerhelési normákhoz.

A kadarka tőkéket a szocializmus idejében kíméletlenül kivágták és többek között a jobban terhelhető kékfrankossal helyettesítették. A fajta újratelepítése hazánkban javarészt a határon túlról ismert Balla Géza érdeme, aki több magyar termelőnek is juttatott arad-ménesaljai tőkéiből a 90-es évek elején, és ezzel esélyt adott a kadarka magyarországi reneszánszának. 

Kadarkát termelni nem tartozik a biztosan jövedelmező üzleti vállalkozások közé. A fajta rendkívül törékeny: amellett, hogy a tőkéi nem terhelhetőek, érzékeny az időjárás változásaira, héja vékony, modern technológiák segítségével (pl. magaskordonra futtatva) nem termelhető.

Érdekesség, hogy azon ritka vörös fajták közé tartozik, amelyekből édes bort is készítenek, hiszen a kadarka megfelelő klimatikus viszonyok mellett botritiszesedik, és ennél fogva kiváló vörös aszú készíthető belőle.

A teltházas kóstolón, melyet szokás szerint Dr. Mészáros Gabriella vezetett, elsősorban három nagy termőterület, Eger, Szekszárd és a román-magyar határ túloldalán található Arad-Ménesalja kadarkáival ismerkedtünk meg.

A kóstolt borok közül ezúttal az egriek okozták pozitív értelemben a legnagyobb meglepetést. Gál Lajos 2009-es Pajados Kadarkája, a St. Andrea Magyalos szériája vagy éppen a Gróf Buttler Borászat 2008-as Nagy-Eged Kadarkája mind várakozáson felüli élményt nyújtottak. Mellettük Balla Géza borai, melyek leginkább a prémium kategóriában remekeltek (Reserve és Kadarissima), hozták a megszokott kiemelkedő minőséget. A szekszárdi termelők borai ugyanakkor Sebestyén Csaba és Mészáros Pál kadarkáinak kivételével ez alkalommal kissé felejthetőnek bizonyultak.

Összességében a kóstoló tanulsága, hogy a kadarka a közhiedelemmel ellentétben nem pusztán gasztrobor, hanem képes önállóan is élvezeti értéket nyújtani. Az pedig, hogy a legszebb kadarkák kézműves termelés gyümölcseiből készülnek, melynek erőfeszítései igen nehezen térülnek meg a piacon, arra hívja fel a figyelmet, hogy aki megteheti fogyasztóként, annak érdemes többet foglalkoznia ezzel a fajtával, mely a maga relatíve magas árszintjén könnyen a háttérbe szorulhat Magyarországon.

Kadarka top lista

A kóstolón egy igen erős mezőnyt ismerhettünk meg, melynek egyértelmű kedvence az egri St. Andrea pincészet 2007-es Nagybor Kadarkája lett. A Nagybor színében világos rubin, illatában pedig tokaji aszúkat idéz, és sok hasonlóságot mutat Balla Géza kadarkáinak mély és komplex illatvilágával. Ízében jól érvényesülnek a savak, és az érett, aszalt gyümölcsök mellett diszkréten megmutatkoznak a hordós jegyek. Ez a bor nincs annyira fűszeres, mint más kadarkák. Különlegessége inkább a gyümölcsös, lekváros ízek intenzitásából, a remek struktúrából és a hosszú lecsengésből fakad. Beszerzése ma nagyjából lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Mint utólag megtudtam, mindössze 1304 palack készült belőle.

A kóstolón felállított személyes top lista:

1. St. Andrea,  Nagybor Kadarka 2007

2. Balla Géza, Kadarissima 2003

3. St. Andrea, Magyalos Kadarka 2005

4. Gál Lajos, Pajados Kadarka 2009

5. Mészáros Pál, Szt. Grál Kadarka Reserve 2007

Annak akit érdekel, a 24 fős kóstoló társaság összesített értékelése, a kóstoló borainak teljes listája, valamint a kóstoló részletes értékelése megtalálható a Borkollégium honlapján itt

Hozzászólás száma: 0
     

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobor.blog.hu/api/trackback/id/tr254211394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
design: Deák Panka
 
programozás: Ridinger Tamás
süti beállítások módosítása